Besplatni Web Hosting | Web Hosting | Registracija Domena | Supetar | Jeftinije Telefoniranje | Mikrotik Hrvatska | Croatia Holidays | Croatia Apartments
Opće upute, nagrade, razno...
SF/fantasy vijesti
Novi broj
Stari brojevi
SF/fantasy udruga
SF/fantasy konvencija
SF/fantasy pisci, arhive, mrežne novine...
English page
Samo tekst
E-mail
Netscape Navigator Microsoft Internet Explorer
Opera 3.5

Diskovni prostor ljubaznošću Systematics- Frios, Osijek. Hvala!
Via Galactica #10
Prethodni tekst

Steven Brust: Taltos

Ni Riba Ni Meso gostuje u Via Galactici!

Mini-interview: Stephen Brust

(Vlatko Jurić-Kokić)


Stephen Brust je napisao priličan broj knjiga, sam i zajedno s drugima, kao na primjer s Megan Lindholm (u zadnje vrijeme poznatija kao Robin Hobb). Od svih knjiga uvjerljivo mu je najpopularnija serija o Vladu Taltosu, plaćenom ubojici i članu mafije u jednom izmišljenom svijetu. U skladu s njegovom filozofijom, teško je odrediti je li to znanstvena fantastika ili fantasy. A kao što vidite, nije od onih koji vole puno pričati o svojim knjigama. Daleko je bolji kad piše nego kad daje intervjue. P.S. Za one koji ne znaju, Clarkeov zakon glasi ... er, valjda: "Svaka dovoljno napredna tehnologija ne može se razlikovati od magije." (Vlatko Jurić-Kokić)


Vlatko Jurić-Kokić: Što je, po vašem mišljenju, magija?

Stephen Brust: Sve što se protivi prirodnim zakonima.

VJK: Recimo -- u vašim i tuđim knjigama -- takve stvari se pojavljuju u nekakvom prirodnom svijetu. Kako se stvari koje prkose prirodnim zakonima pojavljuju u prirodnom svijetu?

SB: Mislim da vidim što pitate. U tim knjigama magija su sve one stvari koje ljudi mogu napraviti, a da ne znaju zašto ih mogu napraviti. Rekao bih da se tu vraćamo na Clarkeov zakon.

VJK: Znači li vaš odgovor da pišete o vrlo naprednom obliku tehnologije? Ili nešto drugo?

SB: Problem je u tome što ne želim stvari toliko fiksirati. Ipak, reći ću da sve što se događa može razumno opisati kao napredna tehnologija.

VJK: S druge strane, ako želite opisati neko drevno društvo ili uvesti drevni način razmišljanja u sadašnje, kako to radite?

SB: Ne znam mogu li opisati kako to radim. Upoznam se s tim društvom što više mogu i onda prtljam po njemu. Uglavnom se zabavljam. Ovdje dolazimo do moje cool teorije književnosti - stalno sebi govorim: "To bih trebao ubaciti; to bi bilo cool."

VJK: Što smatrate da je posebno cool?

SB: Plaštevi su cool, rapiri su cool, rekurentne metafore su cool. Što vi mislite da je cool?

VJK: Uglavnom romani kao cjelina. I fantasy i SF. Kako se cool pojavljuje u znanstvenoj fantastici?

SB: Na isti način kao u fantasyju. I slikarstvu. I filmovima. I skulpturi.


(Samo onako usput, Stephen Brust je crnokosi Mađar koji živi u jednoj viktorijanskoj kući u Minneapolisu sa svojim psom Miškom, obožava šešire, svira bubnjeve, gitaru i bendžo, a kako kaže stanovita Samantha Star Straf, najbolje ćete ga upoznati ako mu ponudite bocu LaPhroig scotcha ili karte za svirku Grateful Deada - op. Kruno)

 

 


Prethodni tekst