Besplatni Web Hosting | Web Hosting | Registracija Domena | Supetar | Jeftinije Telefoniranje | Mikrotik Hrvatska | Croatia Holidays | Croatia Apartments
Via Galactica br. 8


<-- Stari brojevi -->


Želim kupiti broj 8!

 

Vjetrovito utočišteGeorge R. R. Martin & Lisa Tuttle: Vjetrovito utočište
(Zagrebačka naklada - Katarina Zrinski,
Zagreb - Varaždin, 1997.)


Žarko Milenić


George R. R.Martin (1948) je poznati američki pisac znanstvene fantastike. Za svoje priče dobio je dva puta vodeće žanrovske nagrade "Hugo" i "Nebula", a nagradu "Locus" čak šest puta. Martin je uspješniji kao pisac znanstveno-fantastičnih priča i novela. Najviše uspjeha je postigao s izvrsnom višestruko nagrađenom novelom "Kraljevi pijeska". Hrvatskim čitateljima se Martin i predstavio tom novelom koja je objavljena u "Siriusu" uz još neke priče. Također je na hrvatski jezik preveden Martinov "rock-horor" roman "Pjesma sudnjeg dana" (The Armagedon Rag, 1983).

Lisa Tuttle(1952) je također poznatija po svojim znanstveno-fantastičnim pričama nego romanima. Za njih je dobila nagrade "Nebula", te John Campbell za najboljeg novog pisca znanstvene fantastike 1974. godine. Osim ovog romana objavila je samostalno samo roman "Obiteljski duh" (1983) koji bi se prije mogao ubrojiti u horor nego u SF.

Prije ovog romana Martin i Tuttleova su zajednički objavili novelu "Oluje Vjetrovitog utočišta" (1975) za koju im je pripala nagrada "Locus". Ta novela predstavlja uvod u ovaj roman originalnog naslova "Windhaven". U oba djela radnja se odigrava na jednom planetu čiju većinu prostora obuhvaća ogromni ocean prepun monstruma s mnoštvom otočića i olujnim nebom.

Roman "Vjetrovito utočiošte" čitljiva je poetska priča o djevojci Maris od Amberlija koja, poput Richard Bachovog galeba Jonathana Livingstonea, više od svega voli letjeti (uz pomoć posebnih metalnih krila izrađenih od napuštene zvjezdane krstarice kojima ustvari jedri uz pomoć vjetra), a to joj je uskraćeno na njezinom kastinski uređenom planetu. U ovoj modernoj bajci, za razliku od njenog mitskog prethodnika Ikara, Maris će na kraju i ostvariti svoje namjere. Kroz odvažno slamanje ovih tradicija ona će ne samo izmijeniti svoj život već i cijeli svoj matični svijet. Martin i Tuttleova grade uvjerljive, životne junake smještene u ovo egzotično okružje koje ih pobuđuje na neobične odluke i djela. Žitelji Vjetrovitog utočišta potomci su prvih kolonista ovog oceanskoga planeta koji nastoje da se sažive sa svojim svijetom, ali i sa samima sobom.

Na kraju nam preostaje da se složimo s tvrdnjom znamenitog pisca fantastike i znanstvene fantastike Rogera Zelaznyja da Vjetrovito utočište "jest moćan let mašte... Za mene je u cjelosti bilo ugodno čitalačko iskustvo."

Ovu izvrsno opremljena knjiga izašla u biblioteci "Alien SF special" urednika Krešimira Maligeca izvrsno je likovno opremio Zdenko Vlainić. Knjiga je ilustrirana nacrtima strojeva za letenje Leonarda da Vincija. Na početku knjige možemo pročitati riječi ovog genijalnog svestranog umjetnika:

Ako jednom probaš letjeti,
šetat ćeš zemljom pogledom uprtim ka nebu;
tamo gdje si bio
i kamo se čezneš vratiti.