Besplatni Web Hosting | Web Hosting | Registracija Domena | Supetar | Jeftinije Telefoniranje | Mikrotik Hrvatska | Croatia Holidays | Croatia Apartments
Opće upute, nagrade, razno...
SF/fantasy vijesti
Novi broj
Stari brojevi
SF/fantasy udruga
SF/fantasy konvencija
SF/fantasy pisci, arhive, mrežne novine...
English page
Samo tekst
E-mail
Netscape Navigator Microsoft Internet Explorer
Opera 3.5

Diskovni prostor ljubaznošću Systematics- Frios, Osijek. Hvala!
Via Galactica #12
Prethodni tekst

Mario Rosanda: Space Embrio


Virus 098

Davor Banović


Svi se slažemo da se znanstvena fantastika pojavljuje u mnogim formama umjetničkog i manje umjetničkog izražavanja. Književnost, film, slikarstvo, glazba... a što je s plesom?

Autori i koreografi predstave suvremenog plesa Virus 098 vjerojatno u svojoj točki ne prepoznaju neko značajnije obilježje znanstvene fantastike, međutim ova predstava plesne skupine HNK u Osijeku zasigurno zaslužuje jedan osvrt u našemu fanzinu. Nesumnjivo se ovdje naime radi o modernom plesnom izričaju bez standardnih klišeiziranih pokreta jednog klasičnog baleta.

Četrnaestero plesačica i plesača u eksplozivnom i napetom tridesetominutnom nastupu simbol i fenomen virusa reflektiraju i predstavljaju plesom. Radi se o predstavi sa sadržajem i porukom, ali bez riječi koji bi zornije tumačile zbivanja na sceni. Promatrač (osobito onaj koji želi nešto napisati o predstavi) se cijelo vrijeme nalazi u dvojbi prepustiti se umjetničkom dojmu ili pokušati proniknuti o čemu se tu zapravo radi. U svakom slučaju čini se da ideja cijele predstave ide za time da fenomen virusa, konkretni i simbolički, predstavi kao medij širenja nečeg što možemo nazvati zarazom. Zarazom u medicinskom, informatičkom, socijalnom smislu.

U predstavi dominira glazba famoznog gudačkog Balanescu kvarteta koja je sama po sebi zarazna te je sigurno doprinijela općoj oduševljenosti publike koja je gotovo preplavila gledalište.

Nadam se da ovaj umjetnički projekt plesnog ansambla HNK nije jedini te vrste. Vrijeme u kojem živimo, nažalost klasični balet čini pomalo dosadnim i svakako patetičnim. U Virusu 098 ples je mnogo neposredniji i manje precizno tehnički zahtjevan. Takove će predstave sigurno privući mlađu publiku u kazališta, te potaknuti malo na razmišljanje.

 


Prethodni tekst