Besplatni Web Hosting | Web Hosting | Registracija Domena | Supetar | Jeftinije Telefoniranje | Mikrotik Hrvatska | Croatia Holidays | Croatia Apartments
Opće upute, nagrade, razno...
SF/fantasy vijesti
Novi broj
Stari brojevi
SF/fantasy udruga
SF/fantasy konvencija
SF/fantasy pisci, arhive, mrežne novine...
English page
Samo tekst
E-mail
Netscape Navigator Microsoft Internet Explorer
Opera 3.5

Diskovni prostor ljubaznošću Systematics- Frios, Osijek. Hvala!
Via Galactica #12
Prethodni tekst

Pakleno srce


O rajskim užicima i paklenim mukama

Clive Barker: PAKLENO SRCE, Zagrebačka naklada, Zagreb, 1998.

Žarko Milenić


Clive Barker (Liverpool, 1952) je do sada objavio šestotomnu zbirku priča "Knjige krvi" te nekoliko romana od kojih je najviše uspjeha kod čitatelja i kritike postigao "Utkani svijet" (Weaveworld). Uz Stephena Kinga Barker je jedan od najpoznatijih pisaca horror literature i fantastike odnosno spoja ta dva literarna žanra. Barker se poput Kinga bavi i filmskom režijom. Piše i filmske scenarije. Najpoznatiji mu je film "Hellraiser" (u nas prikazivan pod naslovom "Gospodari pakla") snimljen po romanu "Hellbound Heart" (Pakleno srce). Podstaknut uspjehom filma Barker je snimio i drugi, te treći i četvrti dio. Piše i za kazalište. Živi u Los Angelesu.

Kratki roman "Pakleno srce" Clivea Barkera obrađuje poznati faustovski motiv prodaje duše vragu. Najpoznatiji primjeri u svjetskog književnosti svakako su Goetheov "Faust" i roman "Doktor Faustus" Thomasa Mana. Ali ovaj motiv su varirali i Balzac u romanu "Šagrinska koža", Oscar Wilde u romanu "Slika Doriana Graya" i mnogi drugi. Mora se, priznati kako Barker u svom romanu varira ovu temu na originalan i zanimljiv način. Faust se ovdje zove Frank. Vraga oličavaju takozvani Cenobiti, redovnici Reda posjekotine "koji su vječnost posvetili pručavanju senzualnosti." Frank s njima postiže kontakt uz pomoć mistične Lemarchandove kutije. Oni će mu omogućiti neslućene užitke, užitke kakve ljudska mašta nije u stanju pojmiti. Ali cijena toga je vrlo visoka. Za uzvrat Frank će trpjeti prave paklene muke. Da bi izašao trebat će pomoć Julije, žene koja ga voli. Žene njegovog brata Roryija. Ona će mu omogućiti povratak iz pakla, ona će mu pribaviti ono što mu je za to potrebno - ljudsku krv. I to zavodeći muškarce i ubijajući ih poput žene-pauka.

Barker je već ranije bio dokazao da je ozbiljan pisac. I da je, što je rijetkost u žanrovskoj literaturi, stilist. Barker je uspio napisati roman od stotinjak stranica (po američkim standardima ovo i nije roman već pripovjest) za kakav bi njegov kolega Stephen King potrošio bar pet stotina. Evo jednog izvrsnog borgesovskog nabrajanja:

"Osjetio je nebrojene okuse na jeziku: gorko, slatko, kiselo, slano; namirisao začine i govna i majčinu kosu; vidio gradove i neba; vidio brzinu, vidio dubine; jeo s odavno mrtvim ljudima i bio opečen vrelinom njihove pljuvačke na svom obrazu."

Knjiga "Pakleno srce" Clivea Barkera objavljena je u izvrsnoj biblioteci "Alien SF" izdavača Zagrebačka naklada koju uspješno vodi Zdenko Vlainić. Roman je korektno preveo Mario Jović.

 


Prethodni tekst