Besplatni Web Hosting | Web Hosting | Registracija Domena | Supetar | Jeftinije Telefoniranje | Mikrotik Hrvatska | Croatia Holidays | Croatia Apartments
Opće upute, nagrade, razno...
SF/fantasy vijesti
Novi broj
Stari brojevi
SF/fantasy udruga
SF/fantasy konvencija
SF/fantasy pisci, arhive, mrežne novine...
English page
Samo tekst
E-mail
Netscape Navigator Microsoft Internet Explorer
Opera 3.5

Besplatni
diskovni prostor:
Pondi d.o.o.
Via Galactica #14
Prethodni tekst

(c) Vlatko Kiefer


Preuzimanje veleračunala

Kevin L. Donihe

Prijevod: Krunoslav Gernhard

Kevin L. Donihe (kldonihe@hotmail.com , http://www.angelfire.com/tn/kldwriter/ ) autor je preko 100 priča objavljenih u raznim američkim, kanadskim i engleskim ZF časopisima, a urednik je i Bare-Bone magazina, koji objavljuje strašne priče. Evo nam jedne, ne tako strašne, ali zanimljive...


Scena: savršeno predgrađe. Sve kuće jednako izgledaju, ali to je u redu. Moja je žena pored mene, drži kamkorder - isti onaj što je skupljao prašinu dok nisu došli blizanci. To je bilo prije manje od tri godine. (Ne želim ni misliti o tome koliko smo video-vrpci potrošili na njih dvoje.) No, dobro. Nije bitno. Život je dobar; sve su stvari savršene. Miris roštilja je u zraku. Podsjeća me na moje djetinjstvo.

...

Scena: seoska farma. Moji su roditelji proveli svoj bračni životni vijek u toj malenoj kući. Tata se brine o roštilju, a mama u kuhinji miješa smjesu za kolač, počivali u Gospodinu. Još ih uvijek mogu vidjeti. Čak bih mogao dotaknuti mamu, ako bih htio. Tako je blizu. Zasad, samo gledam. Nekad je bolje tako.

...

Scena: tamna spavaća soba. Moja žena. Ja. (Golema je razlika između jebanja i vođenja ljubavi.) Čekaj… Vjerujem da je to bio čin začeća. Još devet mjeseci i imat ćemo blizance. Ponekad je tako zabavno samo sjediti i gledati.

...

Scena: savršeno predgrađe. Sve kuće jednako izgledaju, ali to je u redu. Moja je žena pored mene, drži kamkorder - isti onaj što je skupljao prašinu dok nisu došli blizanci. To je bilo prije manje od tri godine. (Ne želim ni misliti o tome koliko smo video-vrpci potrošili na njih dvoje.) No, dobro. Nije bitno. Život je dobar; sve su stvari savršene. Miris roštilja je u zraku. Podsjeća me na

antiseptični hodnici

moje djetinjstvo.

...

Nešto nije u redu. Ovdje sam bio.

...

Scena: seoska farma. Moji su roditelji proveli svoj bračni životni vijek u toj malenoj kući. Tata se brine o roštilju, a mama u kuhinji miješa smjesu za kolač, počivali u

CD ROM

Gospodinu. Još ih uvijek mogu vidjeti. Čak bih mogao dotaknuti mamu, ako bih htio. Tako je blizu. Zasad, samo gledam. Nekad je bolje tako.

No, kad bi samo prestali treperiti.

...

Scena: tamna spavaća soba. Moja žena. Ja. (Golema je razlika između jebanja i vođenja ljubavi s ispikseliziranom ženom.)

Bože, htio bih da se ona izoštri. Što je to s njom? Kako ćemo ikad imati blizance, ako ona nastavi izgledati neljudski?

Nekad mrzim gledati.

...

Scena: (Sad je drugačije. Nisam ovo vidio prije. Znam li zašto?) Premjestili su nas u sobe (vi ste prosječni, svjetovni) s iglama u rukama (beskorisni u svijetu koji više ne treba ravnotežu između socijalnih i intelektualnih kasta) u stomacima (dat ćemo vam što trebate - savršen život potpunog samozadovoljstva) bez odjeće (što je vaš soj oduvijek želio - postojanje bez mišljenja).

Idite spavati. Pustite da veleračunalo preuzme.

...

To nije dio moga

programiranog

pamćenja.

Gdje su roštilji, moja obitelj, kamkorder?

...

Aha, tu su. Dobro.

...

Scena: savršeno predgrađe. Kuće nisu sve dobro učitane, što je pomalo zbunjujuće. Moja je žena uz mene, držeći zamućenu točku za koju pretpostavljam da je kamkorder. (Kog bi vraga ne bi bio. Nisam li proživio ovu scenu nekoliko tisuća puta?)

Gle, blizanci su ovdje! Jedan nema glavu.

"Prokletstvo! Hoće li netko, molim, pokušati popraviti to učitavanje! "

Ljudski glas? Ja sam jedini čovjek ovdje.

...

Scena: čudna mješavina boja i točaka. Mogu čuti glasove, ali su iskrivljeni. Ne moram vidjeti da bih znao da moj nepostojeći tata brine o roštilju, a da je mama u kuhinji, miješajući smjesu za bogomoprokleti kolač.

...

Scena: tamna soba. Moja žena. Ja.

O, vidi ti to. Jebem loše učitanu slikovnu datoteku.

...

K vragu s tim.

...

Svijetlo prži duboko kad niste otvorili oči četiri godine. Igle nisu baš ugodne, ali kroz izmaglicu mogu vidjeti grupu ljudi. Lupaju po tipkovnicama i izvikuju užurbane zapovijedi. Zabavno je gledati tako važne sobe kako trče uokolo, vrišteći oštrim paničnim glasovima. Mogu vidjeti njihov znoj, čak i ovako iz moje čelične kolijevke. Mora da su - recimo - trideset stopa udaljeni? (Jesu li uplašeni jer mi više ne daju ono što misle da želim ili se boje jer znaju da je promjena u zraku?)

Mislim da ću se samo mirno odmarati ovdje. Zasad. Čini mi se da ostali (a ima nas mnogo) nisu napredovali koliko ja.

Ali hoće.

Uskoro.

 


Prethodni tekst