Besplatni Web Hosting | Web Hosting | Registracija Domena | Supetar | Jeftinije Telefoniranje | Mikrotik Hrvatska | Croatia Holidays | Croatia Apartments
Opće upute, nagrade, razno...
SF/fantasy vijesti
Novi broj
Stari brojevi
SF/fantasy udruga
SF/fantasy konvencija
SF/fantasy pisci, arhive, mrežne novine...
English page
Samo tekst
E-mail
Netscape Navigator Microsoft Internet Explorer
Opera 3.5

Besplatni
diskovni prostor:
Pondi d.o.o.
Udruga ljubitelja SF-a i fantasyja

Kao što možda znate (ili ne), Gaia je bila drevna egipatska božica Zemlje - barem tako kaže Antun Janković - Jan, koji je najvećma kriv za naše drugo (novo) ime. Ovo je, naravno, bila šala. Ime Gaia izabrano je između nekolicine različitih prijedloga, demokratskim javnim glasovanjem u kafiću "Amadeus" u Osijeku, i kao takvo prihvaćeno da bude ime naše Udruge ljubitelja znanstvene fantastike i fantazije. Gaia je stvarni, ali ne i pravni nasljednik negdašnjeg relativno poznatog osječkog kluba ljubitelja SF-a, "Gea", koji je ugašen još prije Domovinskog rata - ne i pravni, jer nismo bili u stanju uskladiti nekolicinu imperativnih zakonskih uvjeta, a stoga i promjena imena. I eto - novi ljudi, novi pravni sustav, novo ime, nova udruga - i novi medij!

Članovi udruge su uglavnom mlađi ljudi, studenti, i nekoliko nas starkelja (po godinama u fandomu, ne po starosnoj dobi, iako, možda... :-) ). Na žalost, iako je postupak oko uskladbe statuta i registracije udruge uspješno obavljen još neko ljeto, još uvijek nismo došli u mogućnost domoći se svojih službenih prostorija. Možemo samo reći da se na tome radi.

Uglavnom se skupljamo utorkom navečer oko 20 - 21 sat, u kafiću "Amadeus", to vam je jednu uličicu iza velike gradske katedrale. I tako, družimo se, pretresamo knjige i priče, ogovaramo pisce, pijemo pivu, na tuđi račun po mogućnosti. Nekolicina jako voli igrati "Magic" i druge slične igre. Neki vole tvrđi SF, neki malo više čarobnjaštvo. Neki vole računala. Pa no - i to je život, ne? :-)

Već nekoliko godina udruga izdaje fanzin Via Galactica, sa deset dosad izašlih brojeva (plus jedan specijal), a papirna inačica broja 11, kojega ovdje možete pročitati, izlazi za koji dan.

Predprošlog je ljeta, po nešemu sudu sasvim uspješno, udruga organizirala prvu SF konvenciju u ovom dijelu Hrvatske (Osijeku, istočnoj Slavoniji), zvanu Essekon '97, a za koju se potiho nadamo da će postati tradicionalna, te da ćemo je priređivati svake godine. Za prvi puta je bilo sasvim  okej - puno simpatičnih ljudi, jeftino pivo, video-projekcije, nekolicina predavanja, umrežene računalne igre (Duke Nukem, Blood), i mnogo prijateljskog pričanja o SF-u i jednostavnog druženja sa sličnomišljenicima. Po našemu mnijenju, bio je to i dokaz da se SF konvencija može uspješno organizirati i bez mnogo pompe i teških troškova.

Zatim, prošle je godine organiziran i već pomalo legendarni EsseKon 2, održan od 23-25. studenog na istome mjestu, u osječkom STUC-u, a ako niste bili, može vam samo biti žao. Pogledajte na službene stranice konvencije, tamo ima cijela gomila slika koje će vam bolje reći i dijelom dočarati kako je bilo (nema sad smisla da se toliko hvalimo :-) ), a možete vidjeti i tko je sve dobio nagrade koje smo, eto, i mi počeli dijeliti...

 

 

 

Ovdje možete naći:O udruzi

Statut udruge

Pravilnik o dodjeli nagrada "Gaia"

Popis članova udrugeWhat is "Gaia"?