Besplatni Web Hosting | Web Hosting | Registracija Domena | Supetar | Jeftinije Telefoniranje | Mikrotik Hrvatska | Croatia Holidays | Croatia Apartments
Opće upute, nagrade, razno...
SF/fantasy vijesti
Novi broj
Stari brojevi
SF/fantasy udruga
SF/fantasy konvencija
SF/fantasy pisci, arhive, mrežne novine...
English page
Samo tekst
E-mail
Netscape Navigator Microsoft Internet Explorer
Opera 3.5

Diskovni prostor ljubaznošću Systematics- Frios, Osijek. Hvala!
Via Galactica #13
Prethodni tekst

Boris Vallejo


SF ilustratori:
BORIS VALLEJO

Tatjana Ivegeš


Boris Vallejo karijeru je započeo je kao sin uglednog odvjetnika u Limi (Peru). Isprva je htio postati koncertni violinist, a ne slikar, te je uzimao satove violine cijelih sedam godina. Zatim je odlučio studirati medicinu i spremio je violinu natrag u kutiju. Nakon dvije godine studija predomislio se opet, te prijavio na Escuela National de Bellas Artes - umjetnički studij, gdje je dobio petogodišnju stipendiju. Nakon toga nije mu dugo trebalo da osvoji zlatnu medalju za svoj rad.

Godine 1964. sastavlja portfolio od nekih svojih radova i emigrira u SAD sa svega nekoliko dolara u džepu i ne poznajući engleski jezik. Nadao se uspješnijoj karijeri nego onoj koju je mogao ostvariti u Limi. Prvi posao kao ilustrator dobio je u reklamnom odjelu robne kuće gdje je upoznao svoju buduću suprugu Doris Maier koja kasnije postaje model za njegove illustracije.

Nakon nekog vremena odlučio je postati slobodni umjetnik. Iz početka je radio naslovnice za Worrena i Marvelove nove stripove, a zatim je prešao na izradu naslovnica knjiga za nekoliko paperback izdavačkih kuća. Nakon više uspješnih godina u ilustratorskom poslu otkrio je fantasy umjetnost i shvatio da se želi baviti time. Oduvijek je bio sklon savršenstvu ljudskog tijela i fantasy mu je omogućio da to ističe u svojim radovima. Njegov je uobičajeni način rada da prvo fotografira model (najčešće on sam i njegova supruga) u željenom položaju, te zatim prema fotografiji izrađuje svoju ilustraciju sa svim potrebnim detaljima. Gotovo svi Vallejovi radovi prikazuju scene sirovosti ili naglašene senzualnosti.

Od kraja 70-tih izradio je više od tri stotine naslovnica, uključivši Tarzana, Conana, strip magazin "Heavy Metal", te omote za Star Trek novele. Posljednja novost u njegovom radu je izrada originalnih ilustracija za knjigu "Dangers of the Core" zasnovanu na filmu "Star Wars episode 1: Phantom Menace", što je rezultat njegove suradnje sa sadašnjom suprugom, također ilustratoricom Julie Bell. Njegova je inventivnost neiscrpna i uvijek stvara nešto novo da privuče publiku. Radovi mu nikada nisu površni i beživotni, i uvijek su prožeti izvjesnom dozom poetike. Nalik španjolskim slikarima Murillu i Velasquezu čiji je štovalac, Vallejovi se radovi odlikuju poetičnim ambijentom sa misterioznim i romantičnim krajolicima, i iz dana u dan njegova je umjetnost sve savršenija.

 


Prethodni tekst