Besplatni Web Hosting | Web Hosting | Registracija Domena | Supetar | Jeftinije Telefoniranje | Mikrotik Hrvatska | Croatia Holidays | Croatia Apartments
Opće upute, nagrade, razno...
SF/fantasy vijesti
Novi broj
Stari brojevi
SF/fantasy udruga
SF/fantasy konvencija
SF/fantasy pisci, arhive, mrežne novine...
English page
Samo tekst
E-mail
Netscape Navigator Microsoft Internet Explorer
Opera 3.5

Diskovni prostor ljubaznošću Systematics- Frios, Osijek. Hvala!
Via Galactica #10
Prethodni tekst

Parcon 1998.

Pavel Koten:
Pogled na češki SF


Prijevod: Kruno

Ovaj je članak rezultat suradnje između nas i naših čeških prijatelja iz jedne od njihovih SF-udruga, zvane Avalon, iz grada Chotebor. Budući da niti oni znadu beknuti ‘rvacki, niti mi ni slovca češki, dogovorili smo se da si za početak napišemo po jedan tekst na engleskom o našim fandomima i razmijenimo ih, a poslije ćemo vidjeti. Iako nije lako, ehm, pisati na engleskom, tekst je prilično zanimljiv, a nekako nam se čini i da se situacija tamo ne razlikuje puno od ove naše ovdje…


Situacija u češkom SF-fandomu je ponešto zamršenija negoli ona u hrvatskom. Ima više udruga, više konvencija i više fanzina, a najvažnije, postoji organizacija nazvana Češki i Slovački Fandom koja pokriva sve djelatnosti u fandomu… ili bi to trebala.

Najvažnija osoba u toj organizaciji, Fandomu, jest predsjednik. Danas je to doživotna funkcija, a predsjednik je Zdenek Rampas. Drugi je po funkciji upravnik Fandoma, inače ustanovljen kasnije, a koji treba dijelom preuzeti predsjednikove ovlasti i raditi na stvaranju boljih uvjeta za rad i razvoj fandoma, što je vrlo sažeto rečeno. Na taj je položaj izabran Vaclav Pravda, koji ima prilično velike planove, i treba mu dati vremena da ih provede. Ali presjednik Fandoma svejedno nema potpune ovlasti, već ih dijeli s Vijećem Fandoma. To se vijeće sastoji od šest članova koji se biraju svake godine.

Organizacija Češki i Slovački Fandom izdaje fanzin-mjesečnik, nazvan Interkom, u kojemu obavješćuje članstvo o svojim aktivnostima. Moguće ga je vidjeti i na Internetu, na adresi http://sci-fi.eunet.cz/interkom/, ali je ta stranica još u izradi. Uprkos podjeli Čehoslovačke 1993. godine, organizacija je ostala jedinstvena i istoga imena, i udruge iz obiju zemalja sudjeluju u njezinim aktivnostima. Cijeli se Fandom sastaje na redovitim proljetnim i jesenskim susretima, dakle dva puta godišnje.

U našoj zemlji najvažnija je konvencija ona zvana Parcon. Najstarija je, i uvelike je pomogla stvaranju i razvoju našeg fandoma i uopće popularizaciji SF-a u Češkoj. Ideja da se ustanovi nacionalna konvencija došla je iz Praškog kruga fanova, i bila je potaknuta stvaranjem prvog SF kluba Villiod, koji djeluje na Fakultetu matematike i fizike praškog Univerziteta, i utjecao je na pokretanje sličnih udruga u cijeloj zemlji.

Neke su od glavnih značajki konvencije Parcon nagrade fanova Ludvik, Mlok i nagrada Karel Čapek, koje se tamo dodjeljuju. Mnogi su današnji češki autori dobili nagradu Karel Čapek, koja je tijekom svoje povijesti pomogla otkrivanju mnogih mladih i talentiranih pisaca. Prvi je Parcon bio samo konvencija na kojoj su se objavljivali rezultati, tko je dobio te nagrade. Ovdje je potrebno spomenuti Pavela Polaceka, iz kluba Salamandr, koji je organizirao prvi takav sastanak u gradu Pardubice (istočni dio pokrajine Bohemia), godine 1982, iz čijeg je naziva i izvedeno ime Parcon. Konvencija se održavala tamo slijedeće četiri godine, a zatim je 1987. premještena u Prag, i otad je “putujuća” konvencija. Na svakom se jesenskom sastanku Fandoma razmatraju prijave i izabere tko će je i gdje organizirati slijedeće godine. Godine 1990, Parcon je prvi put organiziran u Slovačkoj, u Bratislavi, i bio je možda najposjećeniji dotad, uključujući i mnoštvo stranih gostiju. Postalo je uobičajeno pozvati stranog pisca kao gosta na Parcon, pa su tako na onome održanom 1995. u Usti nad Labem (sjeverni dio pokrajine Bohemia) gosti bili Terry Pratchett, Robert Holdstock i Andrzej Sapkowski. Posljednji je Parcon održan ove godine u malom gradiću Chotebor (istočna Bohemia), a bilo je oko 500 nazočnih fanova. Nije bilo stranih gostiju, ali su zato mnogi svjetski poznati pisci sudjelovali na Internet konferenciji koja je organizirana za trajanja konvencije. Konferenciju je moguće vidjeti na adresi http://amber.i-topp.cz/parcon/conf/, na češkom i engleskom jeziku.

Spomenuo sam da ima prilično klubova u Češkoj republici. Zapravo znam samo za one koji organiziraju konvencije ili su na drugi način aktivni. Početi ću početkom godine: na prijelazu iz siječnja u veljaču održava se konvencija zvana Pragocon, naravno u Pragu. Organizira je SF udruga Terminus skupa s organizacijom Mensa evo već drugu godinu, i čini mi se da su sve bolji. Veliki dio programa te konvencije sastoji se od rasprava i predavanja o različitim SF pitanjima. Mogi od sudjelovatelja su naravno i igrači igara poput MtG, Warhammer, Draci Doupe (češka inačica D&D, AD&D) i slično. Održavaju se i IQ testiranja, i igraju se razne logičke igre.

U proljeće se sastanci SF klubova održavaju u gradu Sumperk (sjever pokrajine Moravia), gdje djeluje vrlo agilan klub Makropulos, čuven po odličnoj organizaciji. Oni su radili Parcon 1993. godine, i taj se drži najbolje organiziranim dosad, s najbogatijim programom u kojem je sudjelovao veliki dio grada.

Slijedeća je konvencija naš Avalcon, koju održavamo početkom ljetnih praznika u gradu Chotebor. Ove smo se godine povezali s Parconom, što možete vidjeti i na Internetu, na adresi http://amber.i-topp.cz/parcon/, ali nažalost samo na češkom jeziku. Naša se udruga zove Avalon, i izdajemo fanzin zvan Zbrane Avalonu (poznati Guns of Avalon, na engleskom). Imamo desetak vrlo aktivnih članova i mnogo više pasivnih. Sastajemo se svakih dva tjedna u svojim klubskim prostorijama ili kakvom kafiću, i uglavnom razgovaramo o novim knjigama i filmovima, razmišljamo o našoj konvenciji ili odigramo kakvu igru. Zasad nemamo mrežnu stranicu, ali imat ćemo je u budućnosti.

Na kraju ljetnih praznika održava se Bohemiacon, kojeg organizira SF udruga Nazca u gradu Usti nad Labem, a bio je povezan s Parconom 1995. i 1996. godine. Ova je konvencija velika i vrlo posjećena, istina najviše od igrača raznih igara, ali i “normalni” fanovi mogu pronaći mnogo zanimljiva programa. Nazca je prilično čudan klub koji se sastoji od samo dva člana, i ništa drugo ne rade već samo organiziraju Bohemiacon - ali su u tome jako dobri.

SF udruga Salamandr pokušala je obnoviti tradiciju održavanja konvencija u gradu Pardubice, i prošle su godine tamo imali Miniparcon, ali je taj trajao samo jedan dan, bio je slabo posjećen i nije baš naročito uspio. Slijedeće ga godine neće biti.

Ali uprkos istom takvom prefiksu “mini” u svome imenu, jedna je konvencija vrlo uspješna. To je Minicon, koji se svake godine održava u Pragu u zgradi Nacionalnog tehničkog muzeja, u studenom, a organizira ga SF udruga Jules Verne. Traje samo jedan dan, ali je svejedno vrlo posjećen i zanimljiv.

I tako, na kraju godine imamo Dracon. Ta konvencija održava se svakog prvog vikenda u prosincu, u gradu Brno, i držimo je časnim i dostojanstvenim svršetkom godine. Ove godine održat će se četrnaesti po redu, a sve obavijesti o njemu možete naći i na Internetu, na web http://www.sci-fi.cz/dracon/index.htm, i to prevedene na engleski. Dracon uvijek ima mnoštvo posjetitelja, uprkos tome što je relativno skup. Brno leži otprilike posred bivše Čehoslovačke, pa stoga dolaze fanovi iz obje zemlje.

Ovo je bio kratak pogled samo na najveće događaje, a ima i cijeli niz manjih, koje propuštam.

Češka Futura: IkarieU Češkoj nam izlazi specijalizirana SF novina zvana Ikarie (vidjeti je možete na http://www.ikarie.cz/), koja objavljuje uglavnom priče stranih autora, ali i čeških i slovačkih. Ikarie je mjesečnik. Nekoliko je godina izlazio još jedan SF list zvan Nemezis, ali se ugasio prošle godine iz financijskih razloga. I da ne zaboravim češku inačicu svjetski poznatog Fantasy & Science Fiction magazina, koji izlazi svakih dva mjeseca, ali nije samo češki prijevod originala.

Situacija u nakladništvu je prilično ozbiljna u posljednje vrijeme. Knjige su skupe, ljudi ih ne kupuju zbog slabe gospodarske situacije, a radi toga su i češki SF izdavači u teškome položaju. Ima ih prilično. Jedan je od pionira nakladnik Laser, koji je početkom devedesetih objavio mnoštvo naslova poznatih i manje poznatih autora. Mnoge je od tih knjiga moguće danas kupiti na rasprodajama, što pokazuje situaciju toga izdavača. Slijedeći je nakladnik And Classic, koji je objavljivao knjige R. A. Heinleina, Davida Eddingsa, Rogera Zelaznyja, Davida Gerrolda, Roberta Silverberga i drugih. Nažalost je And Classic poznat po lošem - primjerice, njegovi prijevodi obično osvajaju nagradu Konias, što je godišnja nagrada za najgori prijevod. Čini se da niti And Classisic neće još dugo, ali to i nije neki gubitak.

Nakladnik Polaris specijaliziran je za knjige Roberta Holdstocka (Mythago ciklus), Johna Morressyja (o čarobnjaku Kedrigernu) i nekoliko drugih. Zatim je tu Tallpress, koji objavljuje i ne-SF naslove, ali mu je najvažniji autor notorni Terry Pratchett, čijih je šesnaest Ringworld knjiga objavio do sada. Prošle je godine Terry Pratchett posjetio Prag, gdje je dijelio autograme. Još postoji i United Fans nakladnik, koji objavljuje Jerryja Pournellea, i nekoliko drugih. Unatoč neugodnoj gospodarskoj situaciji i krizi, mnogo je knjiga izašlo.

Od domaćih pisaca, objavljivane su knjige Ondreja Neffa i Jaroslava Mosteckyja, ali mislim da je to jako slabo, jer mnogi autori uopće nemaju priliku objavljivati svoje priče niti romane.

Na kraju bih još samo spomenuo SF filmove, od kojih su većina starijih i novijih otkupljeni za prikazivanje i objavljeni na video-trakama, poput Dana nezavisnosti, Petog elementa, Zvjezdanih jurišnika, Zvajezdanih vrata, Sfere, Johnyja Podsjetnika, svih filmova Zvjezdanih staza, svih Zvjezdanih ratova i slično. A gledamo i Zvjezdane staze na televiziji.

I to bi otprilike bila SF situacija u Češkoj. Niti je pretjerano vesela, niti tužna.


(c) Pavel Koten 1998.

 

 

 


Prethodni tekst