Besplatni Web Hosting | Web Hosting | Registracija Domena | Supetar | Jeftinije Telefoniranje | Mikrotik Hrvatska | Croatia Holidays | Croatia Apartments
Via Galactica br. 7


<-- Stari brojevi


Želim kupiti broj 7!

M. Whelan - DragonsbaneMichael Whelan

Tatjana Ivegeš

MICHAEL WHELAN (Culver City, California 1950) jedan je od najuspješnijih među mlađim fantasy umjetnicima. Otac mu je bio avionski tehničar pa je od njega naslijedio entuzijazam za napretkom u zračnim i svemirskim putovanjima. Još kao dječak gradio je male drvene “svemirske brodove” za Mars. Nakon završetka srednje škole studirao je biologiju i umjetnost na univerzitetu u San Joseu, gdje je pažnju posvećivao najviše ovom drugom. Godine 1977. upisao je postdiplomski studij na Art Center Collegu u Los Angelesu. Nakon nekoliko mjeseci uvjerio je svoje učitelje da ne postoji još nešto čemu bi ga oni mogli naučiti, te je napustio školovanje i odlučio okušati sreću sa svojim talentom. Nije morao dugo čekati. Iste je godine dobio posao kao ilustrator naslovnica za DAW Books — izdavačku kuću iz New Yorka. Uskoro su slijedile ponude drugih izdavača, kao i izložbe u

galerijama gdje Whelan izlaže izvanredne originale svojih ilustracija s naslovnica. Njegov se stil odlikuje realističnim prikazom pojedinih značajnih prizora ili likova iz djela koje ilustrira, a ostale teme odabire najčešće iz legendi. Njegovi radovi obiluju mnoštvom detalja podređenih glavnom motivu i snažnom osjećaju prostornosti što ih autor stvara na platnima. Ilustrirao je djela H. Beam Pipera, Arthura Clarkea, Isaaca Asimova, Joea Haldemana, Roberta Heinleina, Freda Saberhagena gdje na radovima dominiraju roboti, te cijeli opus Anne McCafrey gdje se nalazi i njegov, vjerojatno najpoznatiji rad, “Bijeli Zmaj" (White Dragon, 1978.).

Za svoj je rad primio znatan broj nagrada: nekoliko “Hugo”-a kao najbolji SF umjetnik i “Howard”-a kao najbolji fantasy umjetnik, kao i nagradu “Super Hugo” za najboljeg profesionalnog umjetnika u posljednjih 50 godina, a njegovi su radovi vrlo cijenjeni među ljubiteljima i kolekcionarima fantasy arta.


(Napomena urednika: zainteresirani ljubitelji radova Michaela Whelana mogu većinu njegovih ilustracija pronaći na slijedećim mjestima:

- http://www.glassonion.com/artbooks.htm>, ili

- http://w1.961.telia.com/~u96100022/frames.html )