Besplatni Web Hosting | Web Hosting | Registracija Domena | Supetar | Jeftinije Telefoniranje | Mikrotik Hrvatska | Croatia Holidays | Croatia Apartments
Via Galactica br. 7


<-- Stari brojevi


Želim kupiti broj 7!

UwebnikUwebnik #7

Dobardan, gospodo.
Kao što rekoh, svi urednici koji drže do sebe pišu uvodnike - neki, nježniji, i Uvodnice - a ja ću Uwebnik, u skladu s medijem. Kad smo kod medija, “Via Galactica” broj sedam prvi je “pravi mrežni” broj našeg fanzina, odnosno, prvi pisan i pripreman izravno za Internet. Broj šest bio je skrpljen od tekstova i materijala uglavnom rađenih gotovo godinu dana prije  no što nam je i na pamet palo da se i ovo može… he-he, sjediš doma i radiš novine, multimedija bez mogo novaca (ako ne računamo grozne HPT impulse), a auditorijum potencijalno ogroman. Ma, milina... :-)

Tijekom pripreme fanzina primijetih da se hipertekst, nakon što je zavrnuo vratom svome starijem “običnom” rođaku, unatoč svim neospornim prednostima zapravo povremeno ponaša na prilično nepoželjan način. Kako? Jednostavno. Ljudi pišu za web, i prirodno i uobičajeno stavljaju linkove u svoje tekstove. Umeću poveznice, koje čitatelja u trenutku vode na mjesto kamo on iz potrebe ili impulzivne želje hoće otići. Super. Genijalno. Ali nekad grozno odvlači pažnju. Skreće čitatelja sa slijeda piščevih rečenica, sa tijeka misaone konstrukcije koju on polako, strpljivo i postepeno izgrađuje. Naravno, govorim iz osobnog iskustva, a vjerujem da niti vaša nisu različita - dosurfate nekamo na zanimljivo, počnete čitati, vidite link, i u trenutku ste na drugom kraju svijeta i onkraj sjećanja na tekst (o čemu je ono bio?) s kojim ste započeli.

E, zato sam (posve autokratski) odlučio da u tekstovima koji idu u “Via Galacticu” neće biti linkova, osim ako to iz nekog razloga vezanog za smisao ili potrebe teksta ne bude neophodno. Ako vam trebaju linkovi, skoknite na našu stranicu koja je njima posvećena - ima ih cijela gomila.

Inače, sedmica je opsegom prilično “deblja” od šestice. Službeno smo dobili i prvu stalnu kolumnu, Banovićev “NO SF”; zahvaljujući blagoslovu elektroničke pošte izmaltretirali smo pitanjima prvu damu HR SF-a, Uvodnicu “Future”, gospođu Mihaelu Velinu; bili smo na KutKonu; imamo tekst o radu velikog umjetnika M. Whelana; imamo malu gomilu prikaza, od HR SF fanzina, preko knjiga do filmova i čak i kratak osvrt na bum-bum fenomen zvan Quake (iz jednog drugačijeg ugla); naposlijetku, ali naravno nipošto i najmanje važno, imamo ekskluzivni prijevod cijelog prvog poglavlja “Čarobnjaka vjetrova”, posljednje knjige u Americi (i šire) vrlo poznatog i cijenjenog fantasy pisca Allana Colea - naravno, uznjegovu ljubaznu dozvolu. Prava poslastica za fantasy fanove, vjerujte mi!

Lijepo je biti urednik kad imaš materijala… :-)

A u udruzi mala previranja. Naš, sad već bivši, predsjednik dao ostavku, puf, i sad se čeka skupština da izaberemo novog. Izgleda da će zapravo biti “nova”, samo ništa ne smijem prejudicirati. I papirna inačica “Via Galactice” dobila je novoga urednika, ali ne, nisam to ja - za razjašnjenje pogledajte najnovije Izmjene i dopune našeg “Statuta”, na stranici udruge, članak 42a...

I još samo da u stanju potpune ubrojivosti, čiste svijesti i pod punom materijalnom i kaznenom odgovornošću izjavim, kako u razgovoru kojeg Davor spominje u svom "NO SF" tekstu, apsolutno, niti kontekstom, a kamoli eksplicite, nisam uporabio riječ "demokracija" u bilo kojem njezinom gramatičkom obliku... :-)

Mislim da je za prvi Uwebnik dovoljno. Ugodno čitanje!

Kruno.