Besplatni Web Hosting | Web Hosting | Registracija Domena | Supetar | Jeftinije Telefoniranje | Mikrotik Hrvatska | Croatia Holidays | Croatia Apartments
Via
Galactica
br. 5


<- Stari brojevi ->
 
Interview: K. Gernhard Povratak na sadržaj Recenzija: Red Mars

FRANK FRAZETTA
(New York 1928.)

Počeo je ilustrirati naslovnice jer mu je "Bilo dosta svih ti tuđih črčkarija". Dvadesetak godina karijere proveo je baveći se istim, radeći za različite izdavačke kuće koje objavljuju stipove. Iako mu je taj posao doneo priznavanje umjetničkih kritičara nije mu donio ni slavu ni financijsku sigurnost pedesetih i šezdesetih godina unatoč njegovom talentu.

Još su ga u djetinjstvu smatrali naprednim djetetom i lako je savladao vještine crtanja i slikanja pa je već tada odlučio time zarađivati za život. To i ostvaruje puno godina poslije kada ga izdavačka kuća Ace Books angažira za ilustriranje najnovijeg izdanja biblioteke Edgar Rice Burroughs. Frazetti je trebalo svega deset dana da izradi omote za prvih šest knjiga i to ne stoga što ima ograničen rok za rad već zato što ostalo vrijeme radije želi provesti igrajući golf i baseball nego radeći.

Uspjeh je bio ogroman i izdavačke kuće su se odmah počele otimati za novootkrivenog umjetnika. Za omot knjige "Povratak u kameno doba" Frazetta je dobio nagradu "Award of Excellence" newyorkškog udruženja ilustratora. Poslije je u mogućnosti da sam bira za koga će raditi pa izabira ono što mu je najdraže - ilustrira naslovnice horror stripova Warren Publishersa i Konana.

Da bi se probio još više izrađuje postere svojih radova u ulju, ali i dalje se uporno odbija odvojiti od orginala pa svoje fanove unesrećuje sa reprodukcijama koje i formatom i kvalitetom znatno odstupaju od orginalnih radova. Unatoč tome u njima se osjećaju snaga i dinamika koje osvajaju promatrače. Frazettini radovi nikada nisu statični, a on ih izrađuje gotovo u jednom dahu, u razmaku od nekoliko sati. Jedna mu je od omiljenih tema prikazivanje borbenih scena, a nedavno se okušao u animiranom filmu "Vatra i led" dobro nam poznatog Ralpha Bakshija. Najveća želja Franka Frazette je napraviti nešto što još nitko nije napravio i napraviti to na takav način koji će svi dobro upamtiti...

Tatjana Ivegeš