Besplatni Web Hosting | Web Hosting | Registracija Domena | Supetar | Jeftinije Telefoniranje | Mikrotik Hrvatska | Croatia Holidays | Croatia Apartments
  Galileo i dalje vrijedno radi
Svemirska letjelica Galileo, koja orbitira u Jupiterovu sustavu još od kraja 1995. godine, nastavlja slati uzbudljive informacije o Jupiterovim mjesecima. Tako su pred koji dan objavljene najnovije slike Europe, satelita kojeg se svi sjećamo iz Clarkeovih Odiseja, o kojem se već poodavno spekulira kako bi ispod zaleđene površine mogao imati pravi ocean tople vode, pogodan za razvitak primordijalnog života. Sve o tome, uz precizno mnoštvo drugih informacija o Jupiteru i njegovim mjesecima, naći ćete na službenim stranicama Projekta Galileo. (14.05.1998.)

 

Novi val filmskih katastrofa
Nakon vulkana, kometi su na redu. Prošlog je vikenda novi Paramountov katastrofični hitić nazvan Deep Impact udario na američka kina, zaradivši odmah preko 41 milijun dolara i nekolicinu solidnih kritika, a uskoro bi se (u srpnju) trebao pojaviti i drugi sličan film, s Bruceom Willisom, 'inventivno' naslovljen Armageddon. Nećemo vas ovdje gnjaviti uobičajenim prikazima tih filmova, već vam donosimo poveznicu na o njima napisan članak NASA-inog znanstvenika Davida Morrisona, gdje se on osvrće na stvarnu mogućnost takvog udara u Zemlju. Nakon toga se možete podsjetiti na malu gužvu koju je pred koji mjesec izazvao asteroid 1997 XF11, koji se, navodno, godine 2028. trebao vrlo približiti Zemlji. I hoće - naravno, u svemirskim razmjerima :-). (13.05.1998.)

 

Pronađena tzv. tamna tvar?
Možda ste čuli za tzv. pitanje nedostajuće materije, jedan od suvremenih problema moderne astrofizike koji onim čudnim ljudima u bijelim kutama zadaje prilično glavobolja. Naime prema izračunu, ukupna masa vidljivih svemirskih objekata, uključujući tu i cijele skupine galaksija, uopće nije dovoljna da proizvede dovoljno gravitacije koja ih održava na okupu, već predstavlja jedva 10 % od potrebnog. Gdje je preostalih 90 %? Vjerojatan odgovor na ovo pitanje pronaći ćete ovdje, a ako vas zanima stručniji pristup, možete pogledati i amo. (13.05.1998.)

 

Dugovi: prikaz Future broj 65
Ovim nastavljamo najvljenu praksu kratkih prikaza sadržaja jednog hrvatskog SF-mjesečnika, naše Future, koja je odnedavna u prodaji po ograničenom Zagreb-Rijeka režimu. Danas možete pogledati čega je sve bilo u (odličnom) broju od ožujka, čiji smo vam prikaz iz spomenutih opravdanih razloga ostali dužni. Evo ga ovdje. Recenzija travanjskog broja slijedi uskoro! (07.05.1998.)

 

Sisavci u Jurskom parku?
Možda se sjećate svojih školskih lekcija - kad su dinosauri izumrli, pometeni padom kakvog kometa (ili atomskim ratom, ili ekvivalentom PDV-a :-) ), prije nekih 65 milijuna godina, otvoren je razvojni put sisavcima. Je li doista bilo tako? Oni čudni ljudi u bijelim kutama opet govore nešto novo. Upoređujući razne genetičke uzorke, došli su do zaključka kako su neke vrste sisavaca zapravo koegzistirale s dinosaurima, odnosno, razvile se par desetaka milijuna godina ranije no što se dosad smatralo... više ćete saznati ovdje. (06.05.1998.)

 

Nebule za 1997. godinu
SFWA, američka udruga pisaca znanstvene fantastike i fantasyja koju je 1965. osnovao Damon Knight s još 77 drugih pisaca, iste je godine ustanovila i počela dodjeljivati SF-nagradu nazvanu Nebula. SFWA danas broji više od 1000 članova, uključujući i najveća i najpoznatija imena, a dodjela prestižnih Nebula odavno se pretvorila u središnji strukovni događaj među piscima žanra. Tako i ove godine, redoviti Nebula Awards Banquet održan je prošle subote u Santa Feu, Novi Mexico, i evo gdje možete doznati tko je pobijedio. Ako vas možda zanima potpuni popis svih dobitnika od 1965. naovamo, uključujući i kompletne liste nominiranih djela, naći ćete ih ovdje. (04.05.1998.)

 

Evo nas opet! :-)
Ako ste redovan posjetitelj "Via Galactice", zamijetili ste gotovo cjelomjesečnu prazninu u pojavljivanju naših "Vijesti". Ista je uzrokovana posve objektivnim razlozima - vaš je surfer-urednik potkraj travnja konačno s uspjehom ispunio i priveo kraju jednu od najvećih obveza svoga života. Čega je mala cijena bilo, u posljednjih dva-tri mjeseca, rečeno nebavljenje gotovo ničim do onim što se moralo. Ali to je sada srećom povijest, a pred nama je prilično toga. Između ostalog, skori novi broj "Via Galactice", stanoviti redesign naših stranica, i redovito obnavljanje "Vijesti". I još nekoliko izenađenja, ali o njima kasnije - da vas iznenade :-) (01.05.1998.)

 

Još jedna Zadužbina
Nakon što smo prije nekog vremena (vidi dolje) javili o prvoj prinovi u Asimovljevom svemiru Zadužbine, nedavno je i Greg Bear objavio svoj doprinos, knjigu naslovljenu "Foundation and Chaos". Dok se neki od naših privatnih izdavača ne sjeti primiti se prijevoda, prikaz knjige možete pročitati ovdje, a zatim nam je očekivati i najavljeni treći roman Davida Brina. (01.05.1998.)

 

Omni se ugasio :-(
Sa žalošću izviješćujemo da se jedan od najpoznatijih svjetskih SF-časopisa, Omni, ugasio još 31. ožujka ove godine. Pokrenut 1978. od izdavača Penthousea Boba Guccionea, Omni je u dva desetljeća izlaženja objavio svu silu poznatih i nagrađivanih priča poput Gibsonovih "Jonny Mnemonic" i "Kako smo popalili Kromu", zatim "Put križa i zmaja" i "Kraljeve pijeska" G. R. R. Martina, "Permafrost" R. Zelaznyja, i "Schrodingerovo mače" G. A. Effingera, da spomenemo samo u nas prevedene. Vodila su ga svega tri urednika, godinu dana Ben Bova, zatim dvije Robert Sheckley, i napokon, slijedećih 17 godina, poznata Ellen Datlow. Posljednja službena izjava, znakovito naslovljena "The way of all flesh - and websites", postavljena je na stranicu negdje 17. travnja, i otad Omni više ne postoji. (01.05.1998.)

 

Vijesti iz travnja 1998.

Vijesti iz ožujka 1998.

Vijesti iz veljače 1998.

Vijesti iz druge polovice siječnja 1998.

Vijesti iz prve polovice siječnja 1998.

Vijesti iz druge polovice prosinca 1997.

Vijesti iz prve polovice prosinca 1997.

Vijesti iz studenog 1997.