Besplatni Web Hosting | Web Hosting | Registracija Domena | Supetar | Jeftinije Telefoniranje | Mikrotik Hrvatska | Croatia Holidays | Croatia Apartments

SFERAKON '99: Press Release #2

Zagreb, 21. sijecnja 1999.

Pripreme za *21. Dane znanstvene fantastike u Zagrebu,* koji ce se pod nazivom *SFERAKON '99* odrzati *od 23. do 25. travnja 1999.* u prostorijama *Fakulteta elektrotehnike i racunalstva,* Unska 3, u punom su jeku. Nastavljajuci tradiciju koja je zapocela jos Prvim sajmom znanstvene fantastike, odrzanim 1972. u Galeriji Studentskog centra, SFERAKON je najstarije i najvece okupljanje ljubitelja te vrste literature u Hrvatskoj, a i jedno od najvecih u kontinentalnoj Europi.

PROGRAM SFERAKONA '99 Ugledajuci se na slicne medjunarodne konvencije - iako znatno manji - SFERAKON svake godine hrvatskim ljubiteljima SF-a donosi obilje zanimljivih aktivnosti:

*Pocasni gosti*

Jednu od najvecih atrakcija svake SF-konvencije cine pocasni gosti, obicno odabrani medju najcjenjenijim imenima toga zanra. Gosti koje je hrvatska publika na prijasnjim konvencijama mogla upoznati (Brian Aldiss, Bob Shaw, Sam Lundwall, Joe Haldeman, G. G. Kay...) postavili su visoke standarde, ispod kojih se ni ove godine nije moglo ici. Tako ce SFERAKON '99 ugostiti cak pet pocasnih gostiju (ili skraceno GoH-ova, od engleskog _guest of honor_). Glavni pocasni gost je *ROBERT SILVERBERG,* jedan od utemeljitelja moderne znanstvene fantastike. Napisao je pedesetak romana i vise od tisucu prica, za koje je dobio toliko nagrada _Hugo_ i _Nebula_ da, kako sam kaze, "ne mora ni razmisljati koja mu je nagrada najdraza". Svi ljubitelji njegovih djela moci ce mu na SFERAKONu postavljati pitanja i porazgovarati o njegovim djelima (i o mackama, koje jako voli). Zajedno s njim dolazi i njegova supruga *KAREN HABER,* takodjer spisateljica, no daleko manje poznata na nasim prostorima.

Pocasni gost iz podrucja umjetnosti, ili kako se to u rjecniku konvencija naziva _ArtGoH,_ biti ce varazdinski umjetnik, dizajner i heraldicar *KRUNOSLAV COLO.* Jedna od njegovih specijalnosti je izrada povijesnih kostima: na svjetskoj konvenciji u Glasgowu njegova je replika oklopa dobila nagradu za _best worksmanship,_ odnosno najbolju kvalitetu izrade.

FanGoH,_ sto znaci pocasni gost zasluzan za razvoj i populariziranje zanra, ove godine je *KRUNOSLAV GERNHARD* iz Orahovice, urednik Web-zinea _Via galactica_ i jedan od najzasluznijih za sirenje _fandoma_ u istocnim dijelovima Hrvatske.

Kao profesionalni pocasni gost, takozvani _ProGoH,_ na SFERAKONu ce biti i *DAMIR MIKULICIC* - profesor fizike, nakladnik, pisac i urednik, vlasnik zagrebacke kuce _Izvori_ koja hrvatskoj publici vec godinama kontinuirano predstavlja najkvalitetnija djela svjetske znanstvene fantastike.

Ove godine SFERAKON ce predstaviti i originalnu koncepciju nazvanu *Ghost of Honor* (u prijevodu "pocasni duh"), kroz koju bi se - prije svega mladoj publici, koja je tek upoznala znanstvenu fantastiku kao nesto vise od pokojeg akcijskog filma - predstavio neki od pokojnih velikana zanra. Ove godine na taj ce nacin biti predstavljen *Jules Verne,* o kojem ce - u suradnji s *Klubom Julesa Vernea* iz Pazina biti odrzano vise predavanja, postavljena izlozba i prikazani isjecci iz filmova.

*Filmski program*

Kao i svake godine, na SFERAKONu ce biti prikazani brojni filmovi iz zanrova znanstvene fantastike, _fantasyja_ i _horrora._ Tocan program ovisit ce o dogovoru s filmskim distributerima, no u pripremi je *retrospektiva ranog SF-filma,* na kojoj ce se moci vidjeti remek-djela kao sto su _Metropolis,_ _Oblik stvari koje dolaze_ ili _Dan kad je Zemlja stala._ *Izlozbe* U prostorima konvencije bit ce postavljeno i nekoliko likovnih izlozbi. Uz vec navedene izlozbe _ArtGoH-a_ Krunoslava Cole, te onu vezanu uz zivot i rad Julesa Vernea, moci cemo vidjeti radove nekolicine mladih hrvatskih likovnih umjetnika i ilustratora, a posebna zanimljivost su radovi tematski vezani uz price i romane Roberta Silverberga, koje ce grupa autora izraditi posebno za ovu priliku. Takodjer ce biti postavljena i tradicionalna izlozba likovnih radova ucenika hrvatskih osnovnih i srednjih skola, najbolji medju kojima ce biti i nagradjeni.

*Sajam*

Jedan od povoda za dolazak na SFERAKON za mnoge je i mogucnost povoljne kupnje SF naslova. Osim sto ce posjetitelji moci trgovati svojim starim knjigama, stripovima, video-kasetama i igrama, ocekuje se dolazak veceg broja hrvatskih nakladnika cija ce se izdanja moci nabaviti sa znatnim popustom. *Igraonica i racunalna radionica* Svoje mjesto na SFERAKONu ce naci i sve popularnije drustvene igre kao sto su _roleplaying_ ili _kolekcionarske karte._ U pripremi je nekoliko turnira, cije pobjednike ocekuju zanimljive nagrade, a dio prostora posvetit ce se i lani dobro prihvacenom _roleplayingu uzivo_ (LARP-u). U posebno opremljenoj prostoriji na svoje ce doci ljubitelji kompjuterskih igara, jer organizatori pripremaju nekoliko brzih racunala povezanih u mrezu, te na Internet.

*Predavanja i tribine*

Vjerojatno najstariju SFERAKONsku tradiciju predstavljaju razna predavanja, tribine, okrugli stolovi i tecajevi na razne teme i povode. Iako je jos prerano govoriti o temama koje ce se moci cuti ove godine, sigurno je da ce svatko naci bar ponesto za svoj ukus.

*Svecana skupstina i nagrada "SFera"*

Sredisnji dogadjaj na svakom SFERAKONu je svecana skupstina kojom se zaokruzuje rad udruge _SFera_ u protekloj godini. Na toj se skupstini dodjeljuje godisnja nagrada "SFera", kojom udruga obiljezava najbolja djela iz podrucja znanstvene fantastike objavljena u Hrvatskoj u protekloj godini. Imena laureata se do same dodjele skrivaju stroze nego onih za Oscara, no medju dosadasnjim dobitnicima "SFere" nalaze se imena kao sto su Radovan Devlic, Predrag Raos, Igor Kordej i "Urban & 4".

*INFORMACIJE O KONVENCIJI*

Organizator SFERAKONa je zagrebacko *Drustvo za znanstvenu fantastiku SFera,* i sve podatke o konvenciji mozete dobiti na sastancima drustva svakog utorka od 17.00 do 22.00 u Mesnickoj 1/I (terasa) u Zagrebu. Telefonski mozete pitati _u tom terminu_ na *(01) 433-318,* ili u neko drugo vrijeme na *(01) 619-5343,* dok se na stranice drustva i konvencije na Internetu nalaze na i ; adresa elektronske poste je .

*Kotizacije*

Osim na samoj konvenciji, kotizaciju je moguce platiti i unaprijed, i to utorkom u prostorijama _SFere_ i u gore navedenom terminu; takodjer je moguce i placanje putem poste, za sto je potrebno obratiti se *Jagodi Matovini *na telefon *(01) 363-6266* ili e-mail . Cijena kotizacije mijenja se ovisno o tome koliko je jos ostalo do same konvencije: do 28. veljace ona iznosi 50,00 kn, a do 22. travnja 70,00 kn po osobi. Na samoj konvenciji cijena ce biti 80,00 kn za sva tri dana, no moci ce se kupiti i samo jednodnevne ili dvodnevne kotizacije.