Besplatni Web Hosting | Web Hosting | Registracija Domena | Supetar | Jeftinije Telefoniranje | Mikrotik Hrvatska | Croatia Holidays | Croatia Apartments
 
Deset brojeva Via Galactice! 14. studenog 1998.

Dragi SF-ovci: sad pogledajte dolje, u posljednji, odnosno prvi tekst postavljen na ovu stranicu. Tko bi rekao da vrijeme tako brzo prolazi? Deset brojeva, pet godina, prvi Internet rođendan... tiho se slavi, ali i razmišlja, što dalje, i kako. O jubilarnom novom broju i svim finim tekstovima unutra pročitajte na njegovim stranicama, a mi ćemo ovdje o - vremenu. Kojeg nema. Vjerovali ili ne, u proteklih su pola godine razmatrane i bile u eksperimentalnoj fazi dvije različite inačice novog vizuelnog izgleda našeg fanzina, i od obje se odustalo. Zašto? Pa... treba samo pogledati na ove linkove lijevo, u podatke o fanzinu, i obratiti osobitu pažnju na opće ozračje tipa "neprofitni", "volonterski", "entuzijazam" i slično. Via Galactica, još uvijek jedini hrvatski elektronički SF-fanzin, predstavlja samo čisto zadovoljstvo potaknuto ljubavlju prema žanru, znate? Kako sada stvri stoje, vrijeme potrebno za kvalitetnu izradu jedne takve globalne promjene nigdje nije moguće pronaći. Tko se web-designom bavi kao poslom, ili tko ne mora brinuti o kruhu i krigli piva (da o HPT računima ne govorimo), može mijenjati design svojih stranica svaki mjesec. Mi ostali, hobisti, možda jednom godišnje... ili i rjeđe :-) Inače, ova simpatična mala sličica desno predstavlja nagradu koju nam je nedavno udijelio jedan agilni i tehnički iznimno zanimljivo načinjeni hrvatski e-fanzin, zvan Webtree, proglasivši nas stranicom mjeseca. Hvala!

urednik.

 

Via Galactica #9! 30. kolovoza 1998.

Dragi ljubitelji SF-a, bez obzira na ljetnu stanku i godišnje odmore, novi broj našeg fanzina (deveti u nizu, četvrti on-line) upravo je ugledao svjetlo dana prividne stvarnosti. O njemu je sve rečeno drugdje, stoga samo: ugodno vam čitanje i gledanje!
Tjah... nego, po prvi put vam moramo priznati kako smo nemoćni pred jednim sitnim tehničkim problemom. Unatoč svim našim naporima i nastojanju, od ovoga broja korisnici IE i NN browsera inačice 4.x ne vide više naše stranice posve jednako. Naravno, niti jedni niti drugi neće imati nikakvih problema, ali razlika ostaje. Na kraj nam pameti da komentiramo uzroke - samo ćemo reći da na tome radimo i dalje.
I na kraju, ne zaboravite posjetiti stranice sve bližeg EsseKona, jer smo postavili veliku šarenu mapu grada s detaljnom uputom kako doći do konvencije...

urednik.

 

Dragi SF-ovci, 02. kolovoza 1998.

u ove jedva podnošljive vrele dane, s nogama u lavoru i neizbježivom ljetnom fjakom u mislima, vaše vam uredništvo ipak sprema nova SF štiva. Inače, konačno je na papir otisnut nesretni broj 8, izašao pred dva mjeseca, a koji je kasnio jer se našem Igoru njegov ljubljeni Pentium iznenada misteriozno pretvorio u 486ticu na 66 mHz. Bilo kako bilo, situacija je sad pod kontrolom i Via Galactica #8 će uskoro stići svima koji su je naručili putem Interneta ili drugačije.
Obzirom na godišnje odmore i ljetnu stanku, jedno smo vrijeme razmišljali da izlazak broja 9 našeg fanzina odgodimo sve do listopada, pa da onda izbacimo debeli EsseKonski dvobroj, ali smo od te ideje odustali zbog velike količine pristiglih materijala. Tako će Via Galactica #9 redovito izaći krajem ovog mjeseca, a desetica mjesec dana ranije, u listopadu, prigodno pred EsseKon.
Što se tiče EsseKona, možemo samo reći da je skoro sve pripremljeno i da se gotovo sve zna, kao što možete vidjeti na stranicama konvencije. Naravno, očekujemo vas s dobrodošlicom. Dođite!
Naposlijetku, pred neko smo vrijeme dobili nagradu (vidljivu na potpunoj inačici) od autora odličnih hrvatskih stranica posvećenih istraživanju znakova izvanzemaljskog života - SETI.hr - a koji kaže da nas nije nagradio radi toga što smo mi o njemu pohvalno pisali, već stoga što smo kvalitetni. Mi mu vjerujemo, a vi? :-) Posjetite ga!

urednik.

 

Via Galactica #8 - i drugo! 04. lipnja 1998.

Dragi posjetitelji, Via Galactica broj 8 je pred vama! Sadržaj je komentiran opširno na drugom mjestu, i prije no što krenete čitati, samo vam skrećemo pažnju na činjenicu da su stanovite novosti i malene promjene izgleda koje vidite (netko je to već nazvao "umivanjem") ustvari samo vrh ledenog brijega - naš je fanzin zapravo doživio pravi major update, ali najviše na ujednačavanju unutarnje organizacije i ustrojstva, i to na način koji će uvelike olakšati buduće održavanje i obnavljanje sadržaja... no dobro, da ne duljimo... obratite pažnju i na novi link u stupcu lijevo - E2 se bliži!

urednik.

 

Neka skorija razmišljanja... 16. svibnja 1998.

Eh... vrijeme ide, zar ne? Evo, štovani posjetitelji, nekako se neprimjetno navršilo već šest mjeseci kako postoji Via Galactica, i mnogo se u tih pola godine uradilo i dogodilo. Naš je mali fanzin od potpune nepoznanice dogurao do priznatog i (nažalost) još uvijek jedinog elektroničkog znan-fan fanzina u Hrvatskoj. Ali nećemo sada o tome, sve vam je to dostupno ovdje uz malo klikanja na linkove. Ono o čemu bismo govorili jesu - promjene. Internet je nadasve dinamičan medij, područje u kojem je konstantna mijena postala imperativom, nažalost, nekad i na štetu logike ili koristi. I tu dolazimo do osnovnog: da li mijenjati naš design, ili ne? A ako mijenjamo, da li mijenjati samo design, ili i cjelokupnu organizaciju stranica? Treba dobro odrediti trenutak i svrhovitost.

Vidite, problem s kozistentnim designom, za koji smo dosad pobrali dobru količinu pohvala, jest baš ta njegova ujednačenost - drugim riječima, ovdje nije moguće promijeniti samo naslovnicu, kako to rade mnogi, već se mora stvoriti potpuno novi izgled, što je golema količina posla. Istovremeno, trenutačno ustrojstvo stranica čini nam se sasvim preglednim i funkcionalnim temeljem za buduću nadogradnju. Zašto mijenjati konja koji pobjeđuje? :-)

Stoga, mislimo da je dovoljno jasno - stanovitih promjena će biti, ali ne u organizaciji, već samo u izgledu. Uz to pripremamo i potpuno nove stranice, posvećene našem ovogodišnjem EsseKonu (i svim budućim), te ono što nam nažalost prilično nedostaje - prijevod dijelova Via Galactice (zasad samo nekih) na engleski jezik, zbog brojnih kontakata sa stranim posjetiteljima.

I na kraju, ali ne i manje važno, s malim smo zakašnjenjem ustanovili da nas je jedna od najvećih hrvatskih informatičkih novina, mjesečnik "Vidi", u svojem posljednjem broju uvrstio u svoj izbor hrvatskih Top 100 web stranica. Hvala!

urednik.

 

"Via Galactica" broj 7! 02. ožujka 1998.

Nakon malog kašnjenja izazvanog posve objektivnim razlozima (muke oko prevođenja), pred vama je novi broj "Via Galactice", drugi po redu kojega predstavljamo na Internetu. Nećemo trošiti puno vremena na priču, jer, sve je tamo :-). Samo vam još jednom skrećemo pažnju na originalni, ekskluzivni hrvatski prijevod prvog poglavlja knjige "Wizard of the Winds", odnosno, "Čarobnjak vjetrova", najnovijeg djela američkog fantasy-pisca Allana Colea, kojega objavljujemo uz ljubaznu dozvolu autora. Ugodno čitanje!

urednik.

 

Drag posjetitelji, hvala vam! 07. veljače 1998.

Dragi SF-ovci, ljubitelji najdraže nam književne vrste na svijetu, u ovome trenutku ne preostaje nam drugo do da vam se od svega srca iskreno zahvalimo na podršci. Jučer u 17.00 sati zaključena je tjedna anketa u sklopu natječaja možda najposjećenijeg hrvatskog sajta i lista za Internet, "Internet Monitora", gdje smo bili predloženi kao laureat u kategoriji "elektronički fanzin". I pobijedili, u oštroj konkurenciji četiri druge vrlo kvalitetne stranice, zahvaljujući čak 602 vaša glasa u ovih tjedan dana! Hura!

Naravno, "Monitor" će donijeti konačnu odluku u svome natječaju, ali ova mala pobjeda u anketi predstavlja nam veliko priznanje i poticaj. Temelji se na vašim glasovima, glasovima posjetitelja koji prate i prepoznaju naš trud, i stoga ćemo učiniti sve da to povjerenje održimo. Kao što rekosmo, hrvatski SF-fandom je jak, a hrvatski web-SF-fandom raste i jača svakim danom. Unatoč problemima, raznim izjavama i PDV-u, čvrsto se nadamo skorom dolasku vremena kada će SF u Hrvatskoj, kao bitan i nezaobilazan dio opće popularne kulture, ali i kvalitetne književnosti, imati tretman koji zaslužuje - a koji odavno ima, primjerice, u Americi i Europi. Još jednom, hvala vam!

urednik.

 

Dragi SF-ovci, 28. siječnja 1998.

imamo vam reći dvije stvari. Prvo - nedavno smo dobili tzv. "Fiendish Best Award", nagradu kojom nas je počastio home-page Alana Colea, američkog SF i fantasy pisca o kojemu smo već pisali u našim "Vijestima". Štovani g. Cole uvrstio nas je u svoju zbirku SF linkova, a mi vam preporučamo da je posjetite, ima tamo vrlo interesantnih SF mjesta za vidjeti. So thanx, mr. Cole! Podsjećamo vas samo da ćete prvo poglavlje njegovog posljednjeg romana "Wizard of the Winds" moći za malo vremena čitati na stranicama "Via Galactice", u hrvatskom prijevodu, naravno uz dozvolu autora.

Druga je stvar da smo se konačno domogli potvrde neprovjerene glasine s nedavno održanog "KutiKona", naime, da je "Večernji list" donio kratku vijesticu o našem skromnom fanzinu. Jest, istina je - u broju 12325 od 12. siječnja 1998. godine, u dnu str. 35, pazite sad: "Via Galactica je hrvatski elektronički časopis posvećen znanstvenoj fantastici. U njemu ćete pronaći vjesti iz svijeta SF-a, recenzije knjiga, intervjue, prikaze SF-filmova i kratke SF-priče. Stranice su vrlo dobro uređene; ugodno je iznenađenje s vremena na vrijeme vidjeti tako dobro uređen hrvatski site."

Dakle! Jest da su o nama dosad lijepo pisali, prvo "ComputerWorld", pa onda "Internet Monitor" u svojem božićnjem broju, ali ovo su ipak, eh, kako bismo rekli - novine za široki puk... slučajno, s najvećom tiražom u državi. Vidite da se ne moramo hvaliti - hvala bogu, hvale nas drugi! Ne brinite se, nećemo se uobraziti :-)

urednik.

 

Štovani posjetitelji, 11. siječnja 1998.

izgleda da se u "Via Galactici" neke stvari cijelo vrijeme događaju prije planiranog datuma - tako je bilo s pokretanjem "Vijesti", a ponovilo se i sada. Naime, za slijedeći broj (7, odnosno mrežni broj 2), uzimajući u obzir vaše primjedbe, namjeravali smo prirediti i tzv. "samo - tekst" verziju fanzina. To bi značilo za oko mjesec-mjesec i pol dana, a dogodilo se da je učinjeno evo već danas, kao što ste mogli primijetiti. Imamo i novu naslovnicu, a fanzin je podijeljen u dva dijela, "Potpuni :-)", i "Samo tekst :-(". Zasad vam tako nisu dostupni samo "Stari brojevi", ali i to će biti uskoro... eto!

Inače, najinteresantnije su tri stvari: prva, da su primjedbe na veličinu i vrijeme učitavanja bivše naslovnice "Via Galactice" listom stizale iz Hrvatske, najviše iz Zagreba, dok se nitko iz inozemstva nije na to niti osvrnuo. Mislimo da to nažalost dovoljno govori o sadašnjoj kvaliteti Internet veza u HR. Druga je zanimljivost da smo vijest o "txt - only" inačici "Via Galactice" morali postaviti na stranicu "Vijesti", jer smo sređujući statistiku posjeta ustanovili da velik broj vas direktno dolazi tamo. (Što je bilo i za očekivati - jedan je fan čak, kako kaže, "Vijesti" stavio za homepage u svom browseru! :-))) )

Treća su stvar vaše posjete. Ne, nećemo reći koliko vas je bilo u ova dva mjeseca - ne mislimo se hvaliti brojkama, i nećemo postavljati countere na stranice, ali sama činjenica da smo radi količine vaših poruka morali zamoliti našeg hosta "Systematics-Frios" da nam otvori poseban e-mail account (via@sf.hr) dovoljno govori. SF u Hrvatskoj i na hrvatskom Internetu je živ i zdrav, hvala bogu - a preživjet će i PDV i izjave raznih državnih dužnosnika :-( Toliko.

urednik.

 

Štovani SF-ovci, 08. siječnja 1998.

kako se i pristoji, prvi novogodišnji "Intro" počet ćemo s nekoliko novosti. Primjerice, vi to niste opazili (a ne bismo ni mi, da nismo morali premještati cijeli site :-) ), ali od Nove godine vaša i naša "Via Galactica" vrti se na novom, jačem i komotnijem serveru. Druga je dobra vijest da smo sve mailto i ine odnosne linkove promijenili na novu elektroničku adresu, baš "svoju", jednostavnu i lako pamtljivu: via@sf.hr - od sada nam na nju možete pisati. Slijedeći broj "Via Galactice" (drugi na mreži, sedmi na papiru) već je u pripremi, pa ujedno koristimo priliku da najavimo neke (manje) izmjene u designu i općoj koncepciji fanzina, a u skladu s velikim brojem vaših prijedloga, sugestija i kuknjave :-) koji su nam pristigli za ova dva mjeseca ... i tako. A sve to naravno ne bi bilo moguće bez dobre volje našeg hosta, osječke računalne tvrtke "Systematics-Frios". Posjetite ih! I stay tuned, kako bi to rekli neki od tamo preko bare.

urednik.

Jupiii! x2 :-) 09. prosinca 1997.

Evo smo prije svega pola sata (18.00 CET) ustanovili da su nas vjerojatno najfrekventnije i najposjećenije e - novine na hrvatskom webu, Internet monitor, proglasile "linkom tjedna" - jeeeee... :-))), i to poprativši objavu vrlo pohvalnim i pozitivnim tekstom kako o papirnoj, tako i o elektroničkoj verziji "Vie Galactice"! Gospodo Monitorovci, iskreno i od srca vam zahvaljujemo i nadamo se da ćemo i ubuduće opravdavati udijeljene nam pohvale. Štovani posjetitelji, evo nema ni mjesec dana da postojimo, a hvala bogu kako je krenulo (pogledajte dolje na starije datume), moglo bi nam se dogoditi da uskoro moramo praviti posebnu stranicu... pogodite za što? :-)

urednik.

Što reći? Ju-hu! :-) 02. prosinca 1997.

Svakome je drago kada njegov teški trud i muka budu pohvaljeni lijepom riječju - ni mi tu nismo izuzetak. Veliko nam je zadovoljstvo istaknuti kako nas je poznati "Croatia. net" server jučer proglasio "stranicom mjeseca", i vrlo pozitivno ocijenio naš dosadašnji (iako vrlo kratki) rad i postojanje. Jupi! :-))) Prikaz "Vie Galactice" stajati će na njihovoj prvoj stranici tijekom cijelog mjeseca prosinca! Uzvraćamo preporukom da ih posjetite, ako već niste dosad, jer radi se o jednom od najpoznatijih mjesta na hrvatskom Internetu. Još jednom - hvala! :-)

urednik.

Štovani SF - fanovi, 27. studenoga 1997.

takva su vremena - jučer novo danas je povijest, stvari se događaju preko noći. Tako izgleda da ste, kako kaže naš Systematics-Frios webmaster, za ova prva dva tjedna u, hm...  prilično značajnom broju posjećivali "Viu Galacticu". Jest da smo poslali mail svim živima kojih smo se sjetili, ali... :-)  I eto, mi se lijepo i ugodno začudili, pa zapeli iz petnih žila i tako je ono što smo predvidjeli započeti za recimo mjesec dana, već danas ovdje - uz nekoliko manjih zahvata u design, krenule su "Vijesti"! Koliko će redovite biti, vidjet ćemo, ali čini se da je na hrvatskom Internetu dovoljan broj SF - fantasy - horror - gladnih surfera da opravda njihovo postojanje, i to je jako dobra stvar.

Još se nešto lijepo dogodilo, evo prekjučer: prave "velike" novine obijavile su vjesticu o "Vii Galactici" - ComputerWorld Hrvatska u svom novom broju (25) poziva čitatelje koji vole SF da nas posjete. Što da kažemo? Hvala! Drago bi nam bilo kad bismo mogli nekako uzvratiti... :-)))))

Inače, ova se stranica nije mnogo promijenila - na linkovima lijevo i dalje možete pronaći neke osnovne podatke za snalaženje, vidjeti kako smo došli na ideju da načinimo SF webzine, otkriti tko je zapravo kriv što "Via" uopće postoji, kako smo došli do diskovnog prostora, i još neke druge vama možda ne baš jako važne stvari, ali eto, neka ih. Naposlijetku nas možete svojim dojmovima i sugestijama naputiti, što mislite o prvom hrvatskom SF&Fantasy elektroničkom fanzinu... ali ne pretjerujte s kritikama :-)

Poziv za suradnju kojega možete pročitati niže još uvijek stoji - čini se da čak već i donosi neke plodove... ali o tome će vjerojatno biti još riječi. Hvala na posjetu!

urednik.   

Štovani posjetitelju, 14/15. studenoga 1997.

pred Tobom je prvi broj elektroničke verzije “Via Galactice” - statutarnog službenog glasila osiječke Udruge ljubitelja znanstvene fantastike i fantazije “Gaia” (bivša "Gea"). Inače, “Via Galactica” izlazi i u “normalnom”, papirnom izdanju (ovo je, uz neke razlike, zapravo broj 6) i stoga gumb “Stari brojevi”, jer smo odlučili predstaviti i nekoliko naših prethodnih izdanja, uključujući tu i broj svehrvatskog SF&F fanzina, priređen specijalno za SFeraKon ’96, “PlaySF”.

Što reći na početku? Možda samo da se prilika za web-izdanje našega fanzina pojavila naglo i posve nenadano, s perspektivama i mogućnostima još uvijek neistraženim... i bila popraćena slinim mukama i poteškoćama, na sreću uglavnom čisto tehničke prirode (s matičnom pločom moje "kante" :-) ). A možda, najlakše, odmah napomenuti da ovakva, mrežna “Via Galactica”, stidljivo krije htijenje da pokuša prerasti svoje sadašnje okvire klubskoga glasila. I slijedom toga, evo - ove će virtualne stranice biti otvorene svima koji razumiju hrvatski, a koji se mogu i žele baviti kvalitetnim kreatvnim radom na području znanstvene fantastike, čiste fantazije ili horrora, nisu u prilici da to publiciraju drugdje, a nemaju ništa protiv da za svoj teški trud budu plaćeni jedino (vrlo relativnom) slavom... ili, jednostavnije rečeno, draga gospodo, sve što ne možete uvaliti Futuri, ili drugdje, dajte amo da objavimo :-)

urednik.